Wat is dat eigenlijk: netcongestie?

Netcongestie, of grid congestie, verwijst naar situaties waarin er beperkingen of belemmeringen zijn in het elektriciteitsnetwerk (het elektriciteitsgrid) die de soepele overdracht van elektriciteit van de opwekking naar de consumenten belemmeren.
In eenvoudige bewoordingen betekent het, dat het elektriciteitsnet op bepaalde punten overbelast is of niet voldoende capaciteit heeft om aan de vraag te voldoen. Congestie betekent over het algemeen dat er een verstopping of ophoping zit op een bepaald punt of deel van een traject.

Waar onstaan problemen met netcongestie?

ZigZagSolar biedt oplossingen voor netcongestie door lokaal maximaal eigen gebruik en een hoge opbrengst in de uren dat elektriciteit het duurst is en het meest gevraagd wordt.

Het elektriciteitsnet krijgt het de komende jaren zwaar. Veel woningen gaan van het gas af en de populariteit van bijvoorbeeld de warmtepomp en de elektrische auto neemt snel toe. Tegelijkertijd liggen er op steeds meer daken zonnepanelen. De woningen en kantoorgebouwen kunnen lang niet alle energie die ze produceren zelf afnemen. De overtollige stroom leveren ze dus terug aan het elektriciteitsnet. Dat doen ze vooral aan het begin van de middag, wanneer de zon het hoogst staat. Over enkele jaren zou die piek rond het middaguur wel eens een probleem voor het net kunnen worden doordat het terug leveren niet goed verwerkt kan worden.

Oplossingen om netcongestie te voorkomen

Een batterij waarmee u thuis energie opslaat kan een deeloplossing zijn, maar het is een stuk handiger als we de productie van stroom wat meer over de dag kunnen verdelen. En dat is nu precies wat zonnepanelen in de gevel in het algemeen doen.

Door de toename van zonne- en windenergie gaat Nederland van een vraaggestuurd energiesysteem naar een aanbodgestuurd energiesysteem. Maar het aanbod van duurzame energie is niet stabiel. Dit heeft enorme impact op het elektriciteitsnetwerk dat dit aanbod moet verwerken; de infrastructuur staat sterk onder druk.

Naast een verzwaring van het net vraagt deze uitdaging om een gedragsverandering bij bedrijven. Ze moeten anders gaan kijken naar hun energievoorziening waarbij rekening gehouden wordt met de beperkingen van het elektriciteitsnetwerk en toekomstige ontwikkelingen in het energiesysteem. 

Duurzaam opwekken

Om de afhankelijkheid van het elektriciteitsnetwerk voor een bedrijf te verminderen is het opwekken van eigen, duurzame energie een goede oplossing. Het opwekken van groene energie is een duurzame investering.

De overheid stimuleert eigen opwek met subsidies en de aanscherping van energiebesparingsplicht.

Vanaf 1 juli 2023 zijn bedrijven en instellingen waarvoor de terugverdientijd minder dan 5 jaar is, verplicht om zonnepanelen te installeren.
Dit geldt voor bedrijven en instellingen die minstens 50.000 kWh stroom of 25.000 m3 aardgas per jaar gebruiken.

Opgewekte energie zelf gebruiken

Het beste is om de opgewerkte energie meteen zoveel mogelijk zelf te gebruiken.
Met de eigen opgewekte stroom is het mogelijk om in de groeiende stroomvraag te voorzien.

Een zonnegevel om netcongestie tegen te gaan

Zonnepanelen aan de gevel kunnen op verschillende manieren bijdragen aan het verminderen van netcongestie
en kunnen een positieve invloed hebben op:

  • Lokale energieopwekking uit hernieuwbare bronnen:
    Gevelzonnepanelen stellen gebouwen in staat om lokaal elektriciteit op te wekken,
    waardoor de vraag naar elektriciteit uit het centrale netwerk kan verminderen. 

  • Verkleinen van afstanden:
    Doordat zonnepanelen op de gevel van gebouwen worden geïnstalleerd,
    kan de opgewekte energie direct worden gebruikt in het gebouw zelf. 
  • Minder netbelasting:
    Wanneer gebouwen met gevelzonnepanelen hun eigen energie opwekken, kan dit de belasting van het elektriciteitsnet verminderen,
    vooral tijdens piekuren wanneer de vraag het hoogst is. 
    Wanneer iedereen ’s morgens de dag opstart, zich voorbereidt op de avond of in de winter liever binnenblijft. 
  • Stimuleren van duurzame energieproductie:
    Het installeren van zonnepanelen aan de gevel kan duurzame energieopwekking stimuleren, 
    wat bijdraagt aan de overgang naar een meer duurzaam energie-ecosysteem.

Waarom zijn onze zonnepanelen een hele efficiënte oplossing?

De zonnepanelen in de ‘Zig’ zijn gericht naar de zon voor de maximale opbrengst. De ‘Zag’ bestaat uit een decoratief paneel dat het zonlicht reflecteert naar de zonnepanelen zodat ook deze energie wordt omgezet in elektriciteit. Gedurende elke maand van het stookseizoen levert een zonnepaneel in ZigZagSolar een hogere opbrengst dan een zonnepaneel op een plat dak. In december zelfs de dubbele hoeveelheid! Ideaal voor de combinatie met een warmtepomp of voor elektrisch rijden.

Zowel het hoge, directe zonlicht, als het lage, gereflecteerde licht, wordt door het zonnepaneel opgevangen.

Dit zorgt voor een 50% hoger elektrisch rendement in vergelijking met een verticale zonnegevel.

Bijzonder is dat ZigZagSolar tot 100% hoger rendement levert in december ten opzichte van zonnepanelen in een dak-opstelling.
Dat komt mooi uit, want precies op dat moment van het jaar 
ligt de grootste uitdaging voor de energie-transitie.