Waarom is het nú het moment om na te denken over zonnepanelen aan de gevel?

Woningbouwcorporaties, VvE’s én particuliere vastgoedeigenaren staan in het post-salderingstijdperk voor de uitdaging om hun gebouwen energie-efficiënter te maken. Ontzettend belangrijk is om de zelfconsumptie van zonne-energie te maximaliseren.
Nu er binnenkort mogelijk geen voordelen van het terugleveren van energie aan het net zijn, wordt het steeds belangrijker om opgewekte energie direct binnen het gebouw te verbruiken.

Voor vastgoedeigenaren, corporaties en VvE’s is dit hét moment om na te denken over slimme investeringen in duurzame energieoplossingen, zoals zonnepanelen aan de gevel.
Daarnaast moet dit vaak worden meegenomen in het (D)MJOP (Duurzaam Meerjaren Onderhoudsplan), omdat onderhoud en verduurzaming cruciale componenten zijn van het toekomstig beheer van vastgoed.

Waarom?

Lagere energiekosten voor huurders en bewoners

Voor corporaties en VvE’s betekent dit lagere woonlasten voor huurders en eigenaren, terwijl particuliere vastgoedeigenaren de aantrekkelijkheid van hun panden voor huurders kunnen vergroten door lagere energiekosten aan te bieden. Dit biedt een direct financieel voordeel voor zowel de vastgoedeigenaar als de bewoners.

Verduurzaming en (D)MJOP

Een belangrijk aspect van vastgoedbeheer is het opstellen van een (Duurzaam) Meer jaren Onderhoudsplan (D)MJOP. Dit plan geeft niet alleen inzicht in de benodigde onderhoudskosten op lange termijn, maar biedt ook ruimte voor het opnemen van verduurzamingsmaatregelen.
Het is nu een uitgelezen kans om zonnepanelen aan de gevel te integreren in het plan. Zeker als de buitenschil technische problemen geeft of geïsoleerd moet worden.
Door zonnepanelen en andere energiebesparende maatregelen in het (D)MJOP op te nemen, kunnen de kosten en de terugverdientijd beter worden ingecalculeerd. Dit is met name belangrijk nu duurzaam vastgoed steeds meer een eis wordt vanuit wet- en regelgeving, en ook huurders en kopers meer waarde hechten aan energie-efficiëntie en lage energiekosten.

Efficiënt gebruik van beschikbare ruimte

In stedelijke omgevingen, waar de beschikbare ruimte op het dak vaak beperkt is, kunnen gevelzonnepanelen een ideale oplossing zijn om meer energie op te wekken. Voor hoogbouw met kleine daken, biedt dit een manier om toch voldoende zonnepanelen te installeren. Gevelzonnepanelen benutten de verticale ruimte en kunnen daarmee de energieopbrengst van een gebouw flink verhogen. Dit leidt niet alleen tot meer zelfconsumptie van zonne-energie, maar ook tot een grotere onafhankelijkheid van externe energiebronnen.

Kosten en onderhoud via het (D)MJOP

Het implementeren van zonnepanelen en duurzame installaties vraagt om een goede planning op lange termijn, vooral op het gebied van onderhoud. Door zonnepanelen in het (D)MJOP op te nemen, kunnen vastgoedeigenaren, corporaties en VvE’s de buitengewone opbrengsten goed voorspellen en beheren. Dit zorgt voor een stabiele langetermijnstrategie waarbij zowel verduurzaming als kostenbeheer hand in hand gaan.

Verhoogde vastgoedwaarde en aantrekkelijkheid

Door te investeren in duurzame oplossingen zoals gevelzonnepanelen wordt de waarde van het vastgoed verhoogd. Panden met een betere energieprestatie en een hoger energielabel zijn niet alleen aantrekkelijker voor huurders, maar ook voor kopers. Bovendien draagt het bijdragen aan de energietransitie bij aan een positief imago van de vastgoedeigenaar of corporatie.
Voor particulieren kan dit resulteren in een hogere huurprijs, een snellere verhuur of verkoop van panden, en een competitief voordeel op de vastgoedmarkt.

Toekomstbestendigheid

Door nu te investeren in gevelzonnepanelen en het verhogen van de zelfconsumptie, maak je jouw vastgoed toekomstbestendig. In een energiemarkt die steeds onzekerder wordt, biedt eigen energieopwekking stabiliteit en bescherming tegen prijsstijgingen. Dit verlaagt de operationele kosten op de lange termijn en vermindert de afhankelijkheid van het energienet. 

SAMENVATTEND

Voor woningbouwcorporaties, VvE’s en vastgoedeigenaren biedt het maximaliseren van zelfconsumptie via gevelzonnepanelen een breed scala aan voordelen. Van lagere energiekosten en verduurzaming tot een hogere vastgoedwaarde.
Het opnemen van deze maatregelen in het (D)MJOP zorgt voor een gestructureerde aanpak op het gebied van kosten en onderhoud.
Investeren in gevelzonnepanelen is niet alleen een slimme keuze voor nu, maar ook een essentiële stap in het voorbereiden van vastgoed op een toekomst zonder saldering en met meer aandacht voor duurzaamheid.