Normen, richtlijnen, systemen, certificaten en stappen naar een groener en energiezuiniger gebouw.

ZEB in plaats van BENG. Waarom en wanneer?

Artikel 5 van 6

Voor nieuwbouw wordt ZEB (zero-emission building) vanaf 2030 de nieuwe norm, in plaats van de BENG (Bijna Energie Neutrale Gebouwen).

Bestaande gebouwen moeten in 2050 een ZEB zijn. Voor nieuwe publieke gebouwen geldt deze norm al vanaf 2028. Om duurzame mobiliteit te stimuleren, volgen aangescherpte verplichtingen voor laadpunten en fietsplekken bij nieuwbouw en bij ingrijpende renovaties van bestaande gebouwen.

Zero-emission buildings (ZEB) vanaf 2030:
Wat betekent dat en hoe verschilt het van BENG?

Vanaf 2030 wordt voor nieuwbouw in Europa de zero-emission building (ZEB) de nieuwe norm. Dit betekent dat gebouwen geen schadelijke uitstoot meer mogen hebben. Maar wat houdt dat precies in? Hoe verschilt dit van de huidige BENG-normen (Bijna Energie Neutrale Gebouwen)? En wat betekenen energielabelklassen hierin? 

Wat is BENG?

BENG staat voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen. Dit is sinds 2021 de norm voor nieuwbouwwoningen in Nederland. Het betekent dat gebouwen heel weinig energie mogen verbruiken en dat de energie die ze wel gebruiken zoveel mogelijk uit duurzame bronnen moet komen, zoals zonne-energie.

BENG heeft drie belangrijke eisen:

  1. Het gebouw moet goed geïsoleerd zijn zodat er weinig warmte verloren gaat.
  2. Het energieverbruik voor verwarming, koeling en warm water moet zo laag mogelijk zijn.
  3. Het gebouw moet zoveel mogelijk gebruik maken van duurzame energie, zoals stroom van zonnepanelen.

BENG is al een flinke stap naar duurzamer bouwen, maar het gaat niet helemaal ver genoeg om de klimaatdoelen van 2050 te halen.

Wat is een ZERO-EMISSION BUILDING (ZEB)?

Vanaf 2030 wordt de norm voor nieuwbouw nog strenger. We gaan dan over op zero-emission buildings (ZEB). Dit betekent dat nieuwe gebouwen nul uitstoot van CO2 mogen hebben. Met andere woorden, alle energie die het gebouw verbruikt, moet uit volledig duurzame bronnen komen, zoals zon, wind of andere hernieuwbare energiebronnen. Het gebouw mag geen energie meer gebruiken die vervuilend is, zoals gas of kolen.

Het verschil tussen BENG en ZEB is dat BENG alleen probeert het energieverbruik te beperken en een deel van de energie duurzaam op te wekken. ZEB gaat nog verder: het gebouw moet volledig zelfvoorzienend zijn in energie en mag geen CO2 uitstoten.

Energielabelklassen

 

Om duidelijk te maken hoe energiezuinig een gebouw is, gebruiken we energielabelklassen. Dit zijn de bekende energielabels van A tot G die je ook op huizen en apparaten ziet. Een gebouw met label A is heel energiezuinig, terwijl een gebouw met label G heel veel energie verbruikt.

Met de invoering van ZEB in 2030 zullen de hoogste klassen, zoals energielabel A++, de standaard worden voor nieuwe gebouwen. Dit betekent dat alle nieuwbouwwoningen die na 2030 gebouwd worden, super energiezuinig moeten zijn en vrijwel geen uitstoot mogen hebben.

Wat houdt de ZEB-standaard precies in?

De ZEB-standaard betekent dat een gebouw:

  • Geen uitstoot van CO2 heeft. Dit betekent dat het geen energie mag gebruiken die schadelijke gassen uitstoot.
  • Duurzame energie opwekt, zoals door zonnepanelen of andere hernieuwbare bronnen.
  • Zelfvoorzienend is in energie. Het gebouw moet zelf alle benodigde energie kunnen opwekken en gebruiken, zonder afhankelijk te zijn van vervuilende energiebronnen.
  • Energie-efficiënt is, wat betekent dat er zo min mogelijk energie verloren gaat door goede isolatie en slimme technieken.

Hoe helpt ZEB de klimaatdoelen te bereiken?

Met ZEB willen we zorgen dat gebouwen in de toekomst geen negatieve impact meer hebben op het klimaat. Gebouwen zijn namelijk grote energieverbruikers en veroorzaken veel uitstoot. Door over te stappen op zero-emission building, kunnen we de CO2-uitstoot sterk verminderen en bijdragen aan de klimaatdoelen van 2050, waarbij Europa klimaatneutraal wil zijn.

CONCLUSIE

Vanaf 2030 wordt de norm voor nieuwbouw zero-emission buildings (ZEB). Dit betekent dat nieuwe gebouwen helemaal geen uitstoot van CO2 mogen hebben en volledig gebruik moeten maken van duurzame energie. Dit is een stap verder dan de huidige BENG-norm, die vooral kijkt naar energiezuinigheid. ZEB helpt ons om de klimaatdoelen te bereiken en maakt gebouwen klaar voor een duurzame toekomst. 

Energielabelklassen helpen daarbij om duidelijk te maken hoe energiezuinig een gebouw is. De norm van 2030 betekent dat nieuwe gebouwen standaard moeten voldoen aan de hoogste klassen van energiezuinigheid, zonder vervuilende uitstoot.